BALGOWLAH 4 ALTERATIONS + ADDITIONS A modest family home is given a clean, modern renovation to create flexible, open spaces and a new upper floor parents retreat. SITE: 405 sqm / BUILD: 180sqm / COMPLETED: May 2013  / PHOTO: Simon Whitbread Photography

BALGOWLAH 4

ALTERATIONS + ADDITIONS

A modest family home is given a clean, modern renovation to create flexible, open spaces and a new upper floor parents retreat.

SITE: 405 sqm / BUILD: 180sqm / COMPLETED: May 2013  / PHOTO: Simon Whitbread Photography

CREMORNE 01 NEW RESIDENCES A two townhouse development with living areas on the upper level to maximise access to light and views. Designed as a very efficient plan providing two separate living spaces and three bedrooms.  SITE: 537sqm / BUILD: approx 200sqm each / COMPLETED: Dec 12 / PROJECT MANAGER: Statewide Project Management / INTERIORS: Meli Studio / PHOTO: nuancephotography.com.au

CREMORNE 01

NEW RESIDENCES
A two townhouse development with living areas on the upper level to maximise access to light and views. Designed as a very efficient plan providing two separate living spaces and three bedrooms. 

SITE: 537sqm / BUILD: approx 200sqm each / COMPLETED: Dec 12 / PROJECT MANAGER: Statewide Project Management / INTERIORS: Meli Studio / PHOTO: nuancephotography.com.au

QUEENSCLIFF 05 NEW RESIDENCE A new waterfront home providing seamless indoor and outdoor living and entertaining spaces over two levels. The challenges of a south-facing view have been addressed with soaring roofs and north-facing clerestory glazing ensuring a light-filled, environmentally efficient design.  SITE: 745sqm / BUILD: 300sqm / COMPLETED: Oct 09 / ARCHITECT IN ASSOCIATION: SCOTT BRADLEY/ BUILDER: Northern Building / PHOTO: Craig Bryant

QUEENSCLIFF 05

NEW RESIDENCE
A new waterfront home providing seamless indoor and outdoor living and entertaining spaces over two levels. The challenges of a south-facing view have been addressed with soaring roofs and north-facing clerestory glazing ensuring a light-filled, environmentally efficient design. 

SITE: 745sqm / BUILD: 300sqm / COMPLETED: Oct 09 / ARCHITECT IN ASSOCIATION: SCOTT BRADLEY/ BUILDER: Northern Building / PHOTO: Craig Bryant

 
MANLY 03 ALTERATIONS + ADDITIONS Restoration of a grand old Federation home overlooking Sydney Harbour. A major restoration transformed the building into two luxury apartments. Living areas are located in the original building with a new steel and glass entry linking a new bedroom pavilion. SITE: 818 sqm/ AREA: 500 sqm/ COMPLETED: APRIL 2010/ BUILDER: MICHAEL ROBERTS CONSTRUCTION/ PHOTO: CRAIG BRYANT

MANLY 03

ALTERATIONS + ADDITIONS

Restoration of a grand old Federation home overlooking Sydney Harbour. A major restoration transformed the building into two luxury apartments. Living areas are located in the original building with a new steel and glass entry linking a new bedroom pavilion.

SITE: 818 sqm/ AREA: 500 sqm/ COMPLETED: APRIL 2010/ BUILDER: MICHAEL ROBERTS CONSTRUCTION/ PHOTO: CRAIG BRYANT

FRESHWATER 01 NEW RESIDENCE A new family home overlooking Freshwater beach. A central courtyard ensures good natural light into two living spaces that connect to outdoor areas. Use of steel and timber frame and lightweight cladding helped to speed construction and gives interest to the building envelope. SITE: 403sqm / BUILD: 220sqm / COMPLETED: Dec 09 / BUILDER: Matthew Dampney / PHOTO: Simon Whitbread

FRESHWATER 01

NEW RESIDENCE
A new family home overlooking Freshwater beach. A central courtyard ensures good natural light into two living spaces that connect to outdoor areas. Use of steel and timber frame and lightweight cladding helped to speed construction and gives interest to the building envelope.

SITE: 403sqm / BUILD: 220sqm / COMPLETED: Dec 09 / BUILDER: Matthew Dampney / PHOTO: Simon Whitbread

FRESHVIEW OFFICE FITOUT Extensive use of timber was used to add warmth and texture to this office fitout in Sutherland.  Large breakout areas for communal dining and table tennis tournaments offered scope for dynamic lighting solutions and material choices. www.freshview.com BUILD: 200sqm / COMPLETED: Jun 10 / BUILDER: Adam Brennan / PHOTO: Simon Whitbread

FRESHVIEW

OFFICE FITOUT
Extensive use of timber was used to add warmth and texture to this office fitout in Sutherland.  Large breakout areas for communal dining and table tennis tournaments offered scope for dynamic lighting solutions and material choices. www.freshview.com

BUILD: 200sqm / COMPLETED: Jun 10 / BUILDER: Adam Brennan / PHOTO: Simon Whitbread

 
MANLY 06 NEW RESIDENCE A new family home on a compact site in a busy seaside location. Efficient planning has resulted in a 3 bedroom home with two light-filled living areas, with careful consideration given to creating a modern home in a diverse streetscape. SITE: 233sqm / BUILD: 156sqm / COMPLETED: NOV 09 / BUILDER: Open Plan Living / PHOTO: Craig Bryant

MANLY 06

NEW RESIDENCE

A new family home on a compact site in a busy seaside location. Efficient planning has resulted in a 3 bedroom home with two light-filled living areas, with careful consideration given to creating a modern home in a diverse streetscape.

SITE: 233sqm / BUILD: 156sqm / COMPLETED: NOV 09 / BUILDER: Open Plan Living / PHOTO: Craig Bryant

QUEENSCLIFF 04 NEW RESIDENCE Two apartments convert into a single new residence incorporating a new wing that steps down the sloping site to Manly Beach, tilting away from a nearby bridge to give privacy and maximise beachfront views. A swimming pool is located within a private courtyard that introduces light to the living areas of this steep, south facing site. SITE: 490sqm / BUILD: 355sqm / COMPLETED: Jan07 / BUILDER: Alexander Interiors / PHOTO: Johan Palsson  

QUEENSCLIFF 04

NEW RESIDENCE
Two apartments convert into a single new residence incorporating a new wing that steps down the sloping site to Manly Beach, tilting away from a nearby bridge to give privacy and maximise beachfront views. A swimming pool is located within a private courtyard that introduces light to the living areas of this steep, south facing site.

SITE: 490sqm / BUILD: 355sqm / COMPLETED: Jan07 / BUILDER: Alexander Interiors / PHOTO: Johan Palsson

 

NORTH BALGOWLAH 01 ALTERATION + ADDITION A two bedroom weatherboard cottage has been transformed into a large family home with the addition of a two storey, light filled pavilion. A northern orientation and the creation of covered outdoor areas allows sunlight to be manipulated to maximum effect. Bespoke joinery solutions provide a seamless, cohesive interior. SITE: 583sqm / BUILD: 203sqm / COMPLETED: Jun 11 / BUILDER: Andrew Newman Building & Chase Projects (Brenden Rudd) / PHOTO: Simon Whitbread

NORTH BALGOWLAH 01

ALTERATION + ADDITION
A two bedroom weatherboard cottage has been transformed into a large family home with the addition of a two storey, light filled pavilion. A northern orientation and the creation of covered outdoor areas allows sunlight to be manipulated to maximum effect. Bespoke joinery solutions provide a seamless, cohesive interior.

SITE: 583sqm / BUILD: 203sqm / COMPLETED: Jun 11 / BUILDER: Andrew Newman Building & Chase Projects (Brenden Rudd) / PHOTO: Simon Whitbread

 
QUEENSCLIFF 02 APARTMENTS A reworking of an existing apartment building to create four 3 bedroom, beachside apartments. A new fourth level was added to accommodate two penthouse apartments over two levels. Ocean views are maximised with generous semi-enclosed balconies designed as extensions to the open planned living spaces.  SITE: 501sqm / COMPLETED: Dec 10 / PHOTO: Simon Whitbread

QUEENSCLIFF 02

APARTMENTS

A reworking of an existing apartment building to create four 3 bedroom, beachside apartments. A new fourth level was added to accommodate two penthouse apartments over two levels. Ocean views are maximised with generous semi-enclosed balconies designed as extensions to the open planned living spaces. 

SITE: 501sqm / COMPLETED: Dec 10 / PHOTO: Simon Whitbread

MANLY 02 ALTERATION + ADDITION A transformation of a semi-detached house on a narrow, 6 metres wide site to create a 3 bedroom family home. Off-form concrete is used as a plinth in the living area, and also as expressed wall elements extending to the outdoor terrace, providing privacy and thermal mass, helping to maintain a comfortable temperature year round. SITE: 222sqm / BUILD: 143sqm / COMPLETED: Mar 08 / BUILDER: Built Form – Scott Hindmarsh / PHOTO: Craig Bryant

MANLY 02

ALTERATION + ADDITION

A transformation of a semi-detached house on a narrow, 6 metres wide site to create a 3 bedroom family home. Off-form concrete is used as a plinth in the living area, and also as expressed wall elements extending to the outdoor terrace, providing privacy and thermal mass, helping to maintain a comfortable temperature year round.

SITE: 222sqm / BUILD: 143sqm / COMPLETED: Mar 08 / BUILDER: Built Form – Scott Hindmarsh / PHOTO: Craig Bryant

BALGOWLAH 01 ALTERATION + ADDITION A substantially altered house with large living areas flowing onto the rear garden and a new upper level accommodating bedrooms and bathrooms. The use of fibre-cement panels, timber screening and extensive clerestory glazing give a modern, revitalised feel to this family home. BUILD: 250sqm / COMPLETED: Jan08 / BUILDER: Gladesville Building / PHOTO: Craig Bryant

BALGOWLAH 01

ALTERATION + ADDITION

A substantially altered house with large living areas flowing onto the rear garden and a new upper level accommodating bedrooms and bathrooms. The use of fibre-cement panels, timber screening and extensive clerestory glazing give a modern, revitalised feel to this family home.

BUILD: 250sqm / COMPLETED: Jan08 / BUILDER: Gladesville Building / PHOTO: Craig Bryant

MANLY 05 ALTERATION + ADDITION A new contemporary addition to a traditional villa has created a large family home with an upper level parents retreat. Careful planning and integration of landscaping has created a peaceful and private oasis amid a busy seaside locale. SITE: 338sqm / BUILD: 216sqm / COMPLETED: OCT 09 / BUILDER: Powerbuild (Horst Leuckl) / PHOTO: Simon Whitbread

MANLY 05

ALTERATION + ADDITION

A new contemporary addition to a traditional villa has created a large family home with an upper level parents retreat. Careful planning and integration of landscaping has created a peaceful and private oasis amid a busy seaside locale.

SITE: 338sqm / BUILD: 216sqm / COMPLETED: OCT 09 / BUILDER: Powerbuild (Horst Leuckl) / PHOTO: Simon Whitbread

FAIRLIGHT 01 ALTERATION + ADDITION A semi-detached 3 bedroom house was substantially renovated featuring new living areas opening to a rear courtyard, new kitchen and bathrooms, and custom designed built-in storage units. The owners of both semis teamed together to upgrade the exterior of both properties, rejuvenating the building with new street front balconies and landscaping. SITE: 230sqm / BUILD: 180sqm / COMPLETED: FEB 06 /  PHOTO: Johan Palsson

FAIRLIGHT 01

ALTERATION + ADDITION

A semi-detached 3 bedroom house was substantially renovated featuring new living areas opening to a rear courtyard, new kitchen and bathrooms, and custom designed built-in storage units. The owners of both semis teamed together to upgrade the exterior of both properties, rejuvenating the building with new street front balconies and landscaping.

SITE: 230sqm / BUILD: 180sqm / COMPLETED: FEB 06 /  PHOTO: Johan Palsson

ARTARMON 01 ALTERATION + ADDITION Extensive remodelling of a traditional bungalow to extend the open planned living areas into the landscaped garden and pool terrace, whilst providing a parents retreat on a new second level. SITE: 697sqm / BUILD: 263sqm / COMPLETED: MAY 07 / BUILDER: Claddah Constructions / PHOTO: Johan Palsson

ARTARMON 01

ALTERATION + ADDITION

Extensive remodelling of a traditional bungalow to extend the open planned living areas into the landscaped garden and pool terrace, whilst providing a parents retreat on a new second level.

SITE: 697sqm / BUILD: 263sqm / COMPLETED: MAY 07 / BUILDER: Claddah Constructions / PHOTO: Johan Palsson

MOSMAN 01 ALTERATION + ADDITION A traditional brick villa has been given a contemporary make-over with new open-planned living areas addressing the garden and swimming pool. An upper floor parents retreat forms a mezzanine that overlooks the double height living area below. SITE: 641sqm / BUILD: 285sqm / COMPLETED: OCT09 / BUILDER: Michael Roberts Construction / PHOTO: Simon Whitbread

MOSMAN 01

ALTERATION + ADDITION
A traditional brick villa has been given a contemporary make-over with new open-planned living areas addressing the garden and swimming pool. An upper floor parents retreat forms a mezzanine that overlooks the double height living area below.

SITE: 641sqm / BUILD: 285sqm / COMPLETED: OCT09 / BUILDER: Michael Roberts Construction / PHOTO: Simon Whitbread

QUEENSCLIFF 01 NEW RESIDENCE A narrow site with views over Manly Beach has been optimised with construction of this 3 bedroom, 3 storey home. Cross-ventilation, thermal mass, rainwater collection and use of recycled timbers are among the energy efficient and sustainable approaches taken in this project. A courtyard introduces light into the centre of the house, maximising sunlight to a south facing site. SITE: 284sqm / BUILD: 280sqm / COMPLETED: Nov06 / BUILDER: Touchstone Construction / PHOTO: Johan Palsson

QUEENSCLIFF 01

NEW RESIDENCE

A narrow site with views over Manly Beach has been optimised with construction of this 3 bedroom, 3 storey home. Cross-ventilation, thermal mass, rainwater collection and use of recycled timbers are among the energy efficient and sustainable approaches taken in this project. A courtyard introduces light into the centre of the house, maximising sunlight to a south facing site.

SITE: 284sqm / BUILD: 280sqm / COMPLETED: Nov06 / BUILDER: Touchstone Construction / PHOTO: Johan Palsson

MANLY 01 ALTERATION + ADDITION A large block was subdivided with a new residence built, leaving this small timber cottage to be transformed into a contemporary beach house. Living spaces were opened up and flow through to decks and garden, giving a spacious feel to a compact site. Extensive use of timber gives warmth to this relaxed family home. BUILD: 157sqm / COMPLETED: DEC 03 / BUILDER: Ben Donald & Greg Brown / PHOTOS: Sumant Tanna

MANLY 01

ALTERATION + ADDITION

A large block was subdivided with a new residence built, leaving this small timber cottage to be transformed into a contemporary beach house. Living spaces were opened up and flow through to decks and garden, giving a spacious feel to a compact site. Extensive use of timber gives warmth to this relaxed family home.

BUILD: 157sqm / COMPLETED: DEC 03 / BUILDER: Ben Donald & Greg Brown / PHOTOS: Sumant Tanna